Upijajući deo pelene može biti napravljen od više vrsta materijala od kojih svaki ima svoje prednosti i mane. Prirodni materijali mogu biti antibakterijski i antigljivični, ali potrebno im je duže vremena da se osuše. Sintetički materijali se brzo suše, pružaju osećaj suvoće na bebinoj koži i uglavnom su otporniji na habanje.

Pamuk – prirodan materijal, dobre upijajuće moći. Organski pamuk upija za nijansu više od neorganskog.

Bambus – bambusovo vlakno izuzetno upija, pa je preporučeno za decu koja više piške i za upotrebu preko noći. Mana je duži period sušenja i osetljivost, stoga je najbolja kombinacija sa pamukom ili sa malim procentom poliestera koji daje izdržljivost i i brže sušenje.

Konoplja – prirodni, veoma upijajući materijal. Upija mnogo, ali sporo. Najčešće je u kombinaciji sa nekim drugim materijalima, poput pamuka, kako bi se dobila kombinacija mekše pelene i  bržeg upijanja.

Mikrofiber – sintetički materijal koji se brzo suši, lako se održava. Uloške od mikrofibera nemojte koristiti do bebine kože, može dovesti do iritacije zbog  sposobnosti brzog upijanja. Sloj flisa se obično nalazi u pelenama koje koriste uloške od mikrofibera, a često i sam uložak ima sa jedne strane sloj koji omogućava da ga koristite do bebe.

Flis – sintetički materijal, ima ulogu da odvodi vlagu dalje od bebine kože do upijajućih slojeva pelene. Veoma je lagan, mek, otporan na fleke. Koristi se u poket pelenama, AIO modelima i kao stay dry liner.

Zaštitni nepropusni deo pelene:

PUL (Polyurethane laminate)- vodootporni materijal, napravljen od poliestera, a onda laminiran poliuretanom da bi bio vodootporan.

Vuna – Ima prirodnu vodootpornost, ali da bi imala tu karakteristiku, mora da se lanolizira. Ručno pranje je preporučljivo za  zaštitne gaćice proizvedene od vune.

Podeli

Ostavite odgovor