Pre nego što se odlučite za kupovinu, morate realno sagledati okolnosti koje se tiču sušenja pelena. Dodatne dve-tri ture veša nedeljno nisu velika promena, ali tome treba dodati još najmanje jednom nedeljno pranje i sušenje ostale bebine garderobe.  Korišćenje platnenih pelena treba da bude praktično i prilagođeno stilu života vaše porodice. Izbor pogrešnog tipa pelena, može izazvati neprijatnosti koje niste očekivali i dovesti i do odustanka od upotrebe. Kako se i vama ovo ne bi desilo, vredi razmisliti o sledećem.

Mašina za sušenje veša- Izuzetan pomoćnik, ali može se i bez nje. Ako ste tek zasnovali porodicu, najozbiljnije planirajte da investirate u mašinu. Pored toga, što  nema ograničenja za upotrebu čak i najdebljih pelena koje se najduže suše, ima i brojne druge prednosti. Možete u potpunosti prestati s upotrebom omekšivača, jer će sva garderoba biti meka. Peglu ćete retko uključivati, veš iz mašine može direktno u fioke. Dobijate i dodatnu sterilizaciju pelena, jer će one opet biti izložene visokoj temperaturi. Ali, imajte u vidu da se čak i posle najdužeg programa, javlja potreba za dosušivanjem nekih pelena.

Međutim, mašina za sušenje ne mora i ne može biti svačiji izbor. Ukoliko živite u kući sa dvorištem, sigurno imate prostor namenjen sušenju veša. Treba napraviti razliku u tome da li se veš suši u prostoriji koja se zimi greje ili ne. Na dvorišnom štriku, sunce dodatno sterilizuje pelene, izvlačeći i fleke. Ne stvara se elektricitet, kao pri dugotrajnoj upotrebi mašine. Ne trošite električnu energiju, stoga nema dodatnih troškova. Nema opasnosti od preteranog skupljanja pelene, niti trošenja materijala. Ali, pelene će vremenom postati kruće. U zimskim mesecima, troslojni ekstraupijajući materijal neće biti vaš najbolji prijatelj, jer sušenje na radijatorima nije preporučljivo, a u prostoriji gde boravi beba veoma nezdravo. Od oktobra do marta, nastupa kritičan period u kome je najbolje imati dovoljno brzosušećih tetra pelena i uložaka.

Stoga, pažljivo kreiranje kolekcije, sa akcentom na onaj tip pelena koji najviše odgovara Vašim dotadašnjim navikama je prioritet.

Podeli

Ostavite odgovor