Događa se. Skoro svi su jednom imali takvo iskustvo.

Pravilno održavane platnene pelene,bez ikakvih mirisa koji vam predstavljaju neprijatnost mogu da stoje 3 dana u kupatilu u korpi. Naravno, neće to biti baš miomiris, jer ipak govorimo o prljavim pelenama. Barnyard i Ammonia smell nisu uobičajeni i potrebno je prvo utvrditi zbog čega je do njih došlo, a potom pravilno tretirati pelene kako bi se nastavilo sa redovnom upotrebom.

Sutuacija br.1 – Barnyard :

Upravo ste oprali pelene i dok ih vadite iz mašine za veš ili sušilice, umesto da osetite svežinu, osećate kao da ste u saobraćajnoj gužvi zaglavili iza kamiona koji prevozi neke domaće životinje:)  U zavisnosti od toga koliko ste pogrešno postupali s pelenama, ovaj miris može biti i blaži, da onako…tek smrduckaju. Karakteristično je da se “miris” javlja dok su pelene tople i tek oprane ili osušene. Ako se osete i kad se osuše, tim je slučaj teži i biće potrebno više truda da se dovedu u prvobitno stanje.

Situacija br.2 – Ammonia:

Ovaj miris ne možete pomešati s nekim drugim. Iako nikad ranije niste osetile amonijak, ako se desi, znaćete da je taj. Karakteristično je da se javlja kada se beba upiški, pogotovo ujutru kada je urin koncentrovan. Oseti se i iz kante u kojoj čuvate pelene.

Zašto se ovo događa?

 1. Koristili ste omekšivač. Možda ne direktno, već kroz upotrebu 2u1 deterdženta.
 2. Grejač na mašini treba da se promeni. Mašina ne pere na optimalnoj temperaturi.
 3. Bebin urin je koncentrovan. Posebno obratiti pažnju kod smrada nakon što beba piški, može biti znak urinarne infekcije ili dehidriranosti.
 4. Voda je veoma tvrda. Nagomilavanje kamenca u materijalu pelene.
 5. Ne koristite dovoljno deterdženta, bakterije zaostaju u peleni.
 6. Koristite previše deterdženta, deterdžent se nagomilava u peleni.
 7. Koristite istu pelenu više godina, s trećim ili četvrtim detetom. Zbog višeslojnog debelog materijala pelene, došlo je do situacija pod tačkama 4,5,6.
 8. Rešili ste da proizvodite svoj deterdžent od sapuna, masti, kuglica i jaja.
 9. Previše ispiranja pelena.
 10. Neadekvatno oprane pelene usled pretrpavanja mašine.
 11. Koristili ste sodu bikarbonu i/ili dezificijense koji nisu namenjeni pranju pelena.

Šta sad?

 1. Prestanite da koristite omekšivač.
 2. U toku pranja na visokoj temperaturi vrata mašine nisu topla, veš izlazi hladan. Ovo je odlično ,s rutinom pranja je sve u redu. MAŠINA je kriva. Ne mama. Mašina.
 3. Dobra stvar kod platnenih pelena je odsustvo dodatnih losiona i parfema, te razliku u mirisu urina detektujete veoma brzo. Ako se i posle pravilnog pranja (ili u novoj peleni ili u drugoj vrsti pelena), urin i dalje izraženo oseti, pogotovo u kombinaciji sa bilo kakvim osipom, temperaturom ili neuobičajenim ponašanjem deteta, pođite neodložno kod pedijatra.
 4. Ovo rešava dovoljna količina deterdženta koji ima ulogu omekšivača vode.
 5. Takođe, rešava dovoljna količina deterdženta.
 6. Primetićete po tome što se i kod dodatnog ispiranja, voda i dalje peni. Verovatno i na ostaloj garderobi ima tragova deterdženta. Neophodno je prvo oprati mašinu, jer situaciju nećete rešiti pranjem u mašini u kojoj su višegodišnje/višemesečne naslage deterdženta.
 7. Morate proceniti da li je pelena odradila svoje. Probajte ipak sa “heavy duty“  iskuvavanjem u loncu s deterdžentom. Pomoći će i mašinsko pranje na 90 stepeni više puta.
 8. Svaki put kada pročitam da tražite recept za svoj prašak, znajte da se s ove strane ekrana držim za glavu i mislim OOOO NEEE!!! Suviše puta sam se uverila da to NE funkcioniše. Ali, to je jasno i Vama, ako već čitate ovaj tekst i smrde Vam pelene.
 9. Dva ili tri ispiranja su nepotrebno traćenje vode i električne energije. Ako voda i dalje peni, posle JEDNOG ispiranja, to je znak da preterujete preko svake mere s deterdžentom ili da mašinu treba oprati od nagomilanog deterdženta. Svako dodatno ispiranje, preko preporučenog jednog, u tvrdoj vodi, dovodi do nagomilavanja kamenca u materijalu i  habanja pelena. Ne činite uslugu ni svojoj bebi, ni planeti.
 10. 2/3 pun bubanj je ono čemu težimo. Prepun bubanj znači da se pelene neće dobro ni oprati, ni isprati.
 11. Ni jedan proizvođač ne preporučuje korišćenje bilo kojeg preparata, sem komercijalnog deterdženta bez enzima i fosfata. Postoje dezificijensi specijalno namenjeni za pranje pelena, poput Miofresh-a. Sve ostalo, može voditi neprijatnom mirisu.

PRAVILNO PRANJE KOD POJAVE NEPRIJATNIH MIRISA:

 1. Ukoliko su pamučne tetra pelene u pitanju, operite ih na 90 stepeni, sa punom dozom deterdženta, jedno dodatno ispiranje.
 2. Za ostale pelene : prvo pranje na 30 ili 40 stepeni BEZ deterdženta, potom pranje na 60 na najdužem programu sa PUNOM DOZOM deterdženta i jedno dodatno ispiranje.

Sa zaštitnim gaćicama je situacija malo drugačija. Budući da nemaju na sebi ni jedan upijajući deo, izbegavajte agresivno pranje. Par mašinskih pranja (60 stepeni) će rešiti problem neprijatnog mirisa.

Obratite pažnju da neki od postupaka koje ćete morati da uradite vode do prekidanja garancije (npr. pranje na 90 stepeni više puta uzastopno) . Za svaki postupak sa svojim vešom ste sami odgovorni.

Podeli

Ostavite odgovor