Za početak, nabavite kantu u kojoj ćete čuvati prljave pelene. Obična kanta srednje veličine sa rupicama i poklopcem će biti dovoljna. Potrebno je da se obezbedi cirkulacija vazduha u kanti, stoga su potrebne rupice.

Nove pelene je potrebno oprati najmanje jednom pre korišćenja. Idealno bi bilo da ih operete par puta, jer se apsorpcija materijala povećeva nakon prvih par pranja, dok ne dostigne svoj maksimum. Kod novih pelena uvek proverite način pranja preporučen od strane proizvođača.

Uopštene preporuke: Prljave pelene perete na 60 stepeni na programu za pamuk sa predpranjem i dodatnim ispiranjem. Dakle, naduži program koji imate. Dodatno ispiranje je potrebno radi mogućeg zaostatka deterdženta.

Količina deterdženta mora biti optimalna. Ranije preporuke, poput pranja sa kašikom tečnog deterdženta ili 1/3 doze, nisu dobre. Pokazalo se da premalo deterdženta u kombinaciji sa tvrdom vodom, može da izazove probleme. Ipak, pelene su najprljaviji veš koji imate. Ukoliko je voda na Vašem području veoma tvrda koristite punu preporučenu dozu, u ostalim slučajevima 2/3 doze će biti dovoljno. Praškast deterdžent se pokazao bolji od tečnog. Uvek birajte vrstu koja je prilagođena dečijoj koži i kojim inače perete bebin veš, obavezno bez dodatog omekšivača ( 2u1, 3u1 ). Omekšivač se NIKADA ne koristi pri pranju pelena. Osim što smanjuje apsorpciju, omekšivač ostaje u peleni i može izazvati iritaciju.

Pelene se ne peglaju. Na pelenama koje se mogu sušiti u mašini za sušenje, to je posebno naznačeno na pakovanju.