Novopečeni roditelji menjanje pelena često doživljavaju kao neprijatan posao. Međutim, i ovo vreme možete posmatrati kao na vreme za zbližavanje s bebom.

Dok jednokratne pelene kreiraju “sklanjaj ovo od mene“ atmosferu, platnene pelene zahtevaju više uključenosti roditelja u proces.

Evo nekih saveta koji će Vam pomoći da pojednostavite i transformišete svakodnevni zadatak u prijatno iskustvo.

Promenite ton

Razmislite kako započinjete promenu pelene. Nabiranje nosa i “Šta to smrdi?!“ i nisu baš najbolji način da se obratite detetu i najavite promenu pelene. Umesto toga, jednostavno recite: “Vreme je da promenimo pelenu .“

Ako imate starije dete i prekinete ga usred igre, sigurno krećete pogrešnim putem. U većini slučajeva moći ćete da sačekate par minuta do smanjenja intenziteta igre, pa kada dete napravi pauzu, iskoristite tu priliku. Ovo će pomoći da izbegnete bacanje i negodovanje. Naravno, ovo ne važi ukoliko se dete ukaki. Pravilo da se takva pelena mora promeniti odmah ne treba zanemariti, jer ne želite da se bavite i osipima (ili infekcijama)…

Nepodeljena pažnja

Fokusirajte se ovih par minuta isključivo na bebu i zanemarite sve drugo. Usporite, pričajte i igrajte se. Čak i male bebe osete ukoliko ste u žurbi i rastrojeni, što ih može učiniti napetim.

Isto važi i u obrnutom smeru. Pažnja deteta treba da bude usmerena na Vas. Ako mu nešto odvuče pažnju, uz nekoliko rečenica poput: “Čuješ neku buku napolju?“ vratite fokus na sebe. Ne zaboravite, ovo je odlično vreme za razvijanje komunikacije.

Budite fleksibilni

Kako dete raste, način promene pelene se menja.  Jednogodišnjaci i dvogodišnjaci često ne žele da leže mirno, te se ceo proces vremenski produžava. Nastavite sa razgovorima, zahtevajte kooperativnost, ali i sami budite fleksibilniji.

Ako dete želi više da učestvuje u procesu, možete to iskoristiti tako što ćete mu dati čistu pelenu ili platnene maramice i tražiti da Vam da kada za to bude vreme.

 

Nisu sve promene pelena lake. Ali, ako vodite dete kroz ceo proces, objašnjavate detetu šta se događa i donesete odluku da se povežete sa detetom u svakoj, pa i ovoj prilici- lake i teže promene pelena će biti ispunjavajuće iskustvo za oboje.

 

Prevedeno i prilagođeno www.mother-ease.com

 

Podeli

Ostavite odgovor