Mit br. 1 – Beba se budi noću, jer je u mokrom

Bebe se bude noću iz milion razloga. Apsolutno je netačna tvrdnja da će beba prespavati noć isključivo i samo ako je u suvoj peleni. Tek oko drugog meseca neke bebe spavaju više od par sati noću. Neke ni tada. U kakvoj je peleni noću, bebi je potpuno svejedno. Bitno je da ta pelena upija i da vlaga ne izađe van zaštitnih gaćica i ne pređe na garderobu. Retko kojoj bebi ce vlaga smetati u meri da ce je probuditi. Ako želite da budete sigurni da je bebi komforno možete dodati “stay-dry” u pelenu.

Mit br. 2 – Beba će se prehladiti, jer je u mokroj peleni

Prehladu izazivaju virusi i bakterije. Ako dete presvlačite na 3 sata i pelene su mu mokre, vi ste srećna majka. Vaše dete je zdravo i redovno piški. Kod novorođenčadi siguran znak da je dete lepo jelo i zaspalo sito je potpuno mokra pelena. Bitna činjenica je da pelena i bebino telo budu iste temperature, tako da nema mesta bojazni da će se beba prehladite zato sto je u mokroj peleni.

Mit br. 3 – Bebina koža je u ovim pelenama hladna, sigurno će se prehladiti

Ako je bebina koža hladna, zagrejte prostoriju i obucite dete. U peleni sa zaštitnim gaćicama održava se temperatura tela. Već tradicionalno imamo leti žalbe da su pelene predebele i da je u njima vruće, a zimi da je u njima hladno. PUL višak toplote otpušta, a manjak toplote ne prouzrokuje.

Mit br. 4 – Beba će dobiti osip ako je stalno mokra

Urin zdrave bebe je sterilan. Sam po sebi ne može da izazove osip. Ako je beba preosetljiva na vlagu, koriste se stay dry predlošci. Osip mogu da izazovu nepravilno održavane pelene, alergija, rast zubića, korišćenje vlažnih maramica i drugi razlozi koji bi se desili nevezano za pelenu, ali sama činjenica da je beba piškila u pelenu- ne izaziva osip.

Zaključak : 

Mokra pelena je dobra pelena. Ako pažljivo budete pratili bebu, ona će signalizirati kada treba da je presvučete. Kako vreme odmiče,  sa 2 godine ili čak ranije, nećete imati slučaj da dete ne može da prepozna sopstvene fiziološke potrebe. Prolongirano nošenje pelena do 3 godine izuzetno je retko kod platnenopelenaških beba. Odvikavanje je u proseku 6 meseci ranije od drugara koji koriste jednokratnu pelenu. Ne plašite se mokre pelene ?

Podeli

Ostavite odgovor