Postoji nekoliko kriterijuma koje treba da uzmete u obzir prilikom odabira svoje prve tkane marame ili ring-slinga.

Materijal

Tkane marame su odlične za novorođenčad. Njihova prednost u odnosu na elastičnu maramu je manja mogućnost pretopljavanja bebe i činjenica da se ne prerastu brzo kao elastične marame, koje su posle određene kilaže sklone otezanju. Za prvu marmau predlažemo onu od „broken twill“ ( izlomljeni keper) tkanja. Ovaj tip tkanja odličan je za učenje, jer se lako uoči nejednaka zategnutost ili prevelika tenzija materijala.

Sastav

Marame i slingovi koje proizvodi Little Frog su 100% pamučni ili pamuk u kombinaciji sa bambusom ili lanom.

Za prvu maramu preporučujemo 100% pamuk- najlakše se održava i  brzo omekša.

Dezen

Tkane marame “broken twil“ tkanja najčešće su dostupne u dezenu sa prugicama ili kao jednobojne. “Jacquard“ (žakard) tkanje omogućava kompleksije dezene.  Ako ste novi u nošenju, odaberite maramu sa prugama ili sa gradijentom boja. Ako ste ipak više za jedobojne marame, odaberite onu koja ima ivice označene različitim bojama. Vezivanje ćete lako naučiti uz prugaste marame- odmah uočavate da li je materijal simetrično raspoređen oko bebe i nositelja. Marame bi trebalo da imaju i oznaku sredine (middle marker), Little Frog je ima.

Gramaža

Debljina marame meri se tkz. gramažom marame, koja se izražava u g/m2 (gram po metru kvadratnom). Što je deblji materijal, udobnije se nosi teže dete u njemu, ali imajte u vidu i da se deblje marame teže zatežu. Ali, bez brige. Jednom kada savladate tehniku, biće Vam lako da zategnete bilo koju maramu. Preporučujemo da Vaša prva marama ima 190-240 g/m2. Nosivost marame zavisi i od kvaliteta vlakana koje proizvođač koristi u proizvodnji.

 

 

 

 

Dužina marame

Prilikom odabira dužine, uzimate u obzir vezove koje želite da koristite, kao i svoju građu. Bazna veličina marame, koja se uglavnom koristi je 6 – njena dužina je 4,6m i sa njom možete da  FWCC – Front Wrap Cross Carry, jedan od najkorišćenijih i najčeših prednjih vezova.

Izvor: www.littlefrog.com

 

 

 

Podeli

Ostavite odgovor