Danas se primećuje rastuća popularnost nošenja dece u nosiljkama. Sve više roditelja postaje svesno da se na tržištu nalazi neverovatna podrška savremenom, užurbanom načinu života, a  istovremeno zadovoljava i potrebe dece za bliskošću. Novorođena beba je najsmirenija u zagrljaju roditelja, odatle dolaze i sigurnost i hrana. Dete koje je tek prohodalo, sačuvaćemo od izazova u javnom saobraćaju i gužvi, pružićemo mu podršku u trenucima kada je nervozno i prestimulisano. Kao i kod svakog drugog alata i kod nosiljki postoje pravila i smernice, koje će njegovo korišćenje učiniti bezbednim.

Najbitnije je odabrati odgovarajuću nosiljku. Postoji mnogo izbora, u zavisnosti od budžeta i stila nošenja. Postarajte se da ste izabrali onu nosiljku koja odgovara dobi deteta. Da li je težina deteta u okviru preporučene za nosiljku koju ste odabrali? Da li se nosiljka koristi sa umetkom ili bez? Informišite se dodatno ukoliko imate nedoumice i uvek odaberite ovlašćenog prodavca kako biste sprečili mogućnost kupovine kopija koje ne zadovoljavaju bezbednosne standarde. Proveravajte svoju nosiljku s vremena na vreme, kako biste se osigurali da su šavovi i kopče u ispravnom stanju.

Kada isprobavate novu nosiljku ili novu tehniku nošenja, postarajte se da je beba naspavana, sita i dobro raspoložena. Ukoliko je potrebno, neka Vam pomogne još jedna osoba. Ako nemate nikog da Vam pomogne, a nesigurni ste, možete isprobavati iznad meke površine, iz sedeće ili klečeće pozicije. Ogledalo će pomoći da vidite sebe i dete iz svih uglova. Bebe koje nemaju dobru kontrolu glave i vrata, moraju imati pravilnu podršku sve vreme nošenja, da biste im omogućili nesmetan protok vazdušnih puteva. Ovo se postiže u uspravnom položaju, trbuh na trbuh, a nosiljka treba da doseže otprilike do polovine uha bebe. Postarajte se da su kopče dobro ukopčane, a čvorovi (ukoliko koristite marame) sigurni.

Na šta da obratite pažnju:

 • Kontrolišite bebino disanje sve vreme. Kod novorođenčeta uverite se da se brada ne naslanja na grudi i da su leđa pravilno podržana.
 • Posle dojenja, vratite bebu u uspravan položaj.
 • Centar ravnoteže se prilikom nošenja menja, pa pripazite prilikom hodanja.
 • Roditelj i dete u nosiljci zauzimaju više mesta nego roditelj sam. Obratite pažnju na dovratke, prolaze, uglove nameštaja i slično.
 • Dete ima novu, višu poziciju, stoga bi moglo da dohvati neke stvari koje nisu prikladne.
 • Lice deteta Vam mora konstantno biti vidljivo, ne sme biti prekriveno nosiljkom.
 • Idealna visina detata prilikom nošenja je kada možete da poljubite detetovu glavu bez savijanja
 • .
 • Slobodno uključite dete u svakodnevne aktivnosti, kao što su pospremanje, rasklanjanje veša ili pripremanje ručka, ali nikad se ne približavajte uključenom šporetu sa detetom u nosiljci.
 • Nikakva aktivnost koja podrazumeva zaštitnu opremu nije prikladna i za nošenje dece (voženje bicikla, skijanje, plovidba čamcem…)
 • Ne savijajte se u struku dok je dete u nosiljci.  Za dete i za Vaša leđa, jedino bezbedno je da aktivnosti koje zahtevaju neko saginjanje (veš, čišćenje…) obavljate iz čučnja, ispravljenih leđa, savijajući kolena.
 • Nosiljku nemojte koristiti prilikom vožnje automobilom. Nosiljka nikako ne može zameniti pravilnu upotrebu autosedišta prilikom vožnje.
 • Fizičke vežbe koje uključuju skakanje ili potresanje nisu preporučljive (npr. trčanje, trampolina…)

 

  Prilagođeno i prevedeno sa www.ergobaby.eu

Podeli

Ostavite odgovor